Вислови про математику, логіку


Теорія ймовірностей — математична теорія, яка лежить в основі всієї статистичної теорії, і є також відправною точкою теоретичних побудов при вивченні випадкових процесів.

(Бартлетт М.)


Хто зневажає досягнення математики, той завдає шкоди всій науці, бо той, хто не знає математики, не може вивчити інші точні науки й не може пізнати світ (XIII ст.).

(Бекон Р.)


Маючи літературу більш численну, ніж алгебра й арифметика разом узяті, і принаймні настільки ж численну, як і аналіз, геометрія більшою мірою, ніж будь-який інший розділ математики, є найбагатшою скарбницею найцікавіших, але напівзабутих речей, якими покоління, що поспішає, не має часу натішитися.

(Белл Е.)


Наука повинна розвинути ряд своїх власних мов, включаючи математику — загальну мову науки.

(Бернал Дж.)


Математика більше схожа на різновидність загальної мови, що пристосована для виражання співвідношень, які або неможливо, або складно викладати словами.

(Бор Н.)


Історію математики не можна відділити від загальної історії культури. Математика є частиною духовного життя, глибоко пов’язаною не тільки з астрономією і механікою, а й з архітектурою і технікою, з філософією…

(Ван дер Варден Б.)


Найвище призначення математики — знаходити порядок у хаосі, який нас оточує.


Світ кривих значно різноманітніший і багатший, ніж світ точок, але тільки математики XX століття зуміли оволодіти його багатством.

(Вінер Н.)


Скінченна людина не відважується розглядати нескінченне як дещо дане й доступне її звичній інтуїції.

(Гаусс К.)


На допомогу педагогові приходять електронно-обчислювальні машини. їх можна застосовувати на всіх рівнях навчального процесу, починаючи від індивідуалізованого навчання і контролю знань окремого учня й закінчуючи плануванням та керуванням усією системою народної освіти (1975 рік).

(Глушков В. М.)


Усі міркування геометра закінчуються словами: «Що й треба було довести». Цією формулою корисно закінчувати й усі міркування як усні, так і письмові.

(Дідро Д.)


У віці 12–16 років я познайомився з елементами математики, включаючи основи диференціального і інтегрального числень. При цьому, на моє щастя, мені попались книги, в яких зверталось не надто багато уваги на логічну строгість, зате скрізь добре було виділено головну думку (1949 рік).

(Ейнштейн А.)


Під множиною розуміють об’єднання в одне спільне об’єктів, які добре розрізняє наша інтуїція або наша думка.


Нема ніякої суперечності в тому, що, як це часто буває в разі нескінченних множин, дві множини, з яких одна є частиною або складником другої, мають абсолютно однакове кількісне число.

(Кантор Г.)


І я найбільше дорожу Аналогіями, моїми найвірнішими вчителями. Вони знають усі секрети Природи, і ними найменше треба нехтувати в Геометрії.

(Кеплер Й.)


…сила і загальність методу диференціального й інтегрального числень такі, що, не ознайомившись з ними, не можна як слід зрозуміти все значення математики для природознавства й техніки і навіть повністю оцінити всю красу і принадність самої математичної науки.


Від викладача математики й у вищій, і в середній школі вимагається не тільки міцне знання науки, яку він викладає. Добре викладати математику може лише людина, що сама нею захоплена і сприймає її як живу науку, що розвивається.

(Колмогоров А. М.)


Щоби… построїти цю найвеличавішу будову людського духу, якою є математика, треба було праці не поколінь, але цілих тисячоліть; і тому розвиток математики йшов ріжними фазами.

(Левицький В. Й.)


Я старався писати так, щоб той, хто вивчає, завжди міг бачити внутрішню основу речей, які ним вивчаються, щоб він міг виявити джерело відкриття і, отже, в усьому розібратися так, як немовби він це придумав сам.

(Лейбніц Г.)


Ніякі людські дослідження не можна назвати справжньою наукою, якщо вони не пройшли через математичні доведення (XVI ст.).

(Леонардо да Вінчі)


Уся математика є наука про вимірювання: усе те, що існує в природі, підпорядковується необхідній умові бути виміряним; тому різниця між величинами повинна стосуватися різного роду їх вимірювань і чисел, які їх виражають; усі інші поняття завжди будуть темні й недостатні.

(Лобачевський М. І.)


У вивчення природи математика вносить найбільший вклад, бо вона розкриває впорядкований зв’язок ідей, за яким побудований Всесвіт (V ст.).

(Прокл)


Математика — це спосіб називати різні речі одним ім’ям.


Якщо хтось хоче коротким і виразним словом визначити саму суть математики, той повинен сказати, що це наука про нескінченність.

(Пуанкаре А.)


Математика — це мова плюс міркування, це наче мова й логіка разом. Математика — знаряддя для міркування. У ній сконцентровані результати точного мислення багатьох людей.

(Фейнман Р.)


Доведення, позбавлені належної строгості, нічого, крім шкоди, принести не можуть. Не кажучи вже про даремну трату часу на вивчення таких доведень, нестрогі доведення шкідливо діють на розумові здібності учнів, привчаючи їх бачити там достатню причину, де її немає. Коли що-не-будь не можна довести строго, треба це прямо сказати учням, а не вводити в оману, пропонуючи їм нестроге доведення.

(Чебишов П. Л.)


… я склав коротку книжку про числення алгебри й алмукабали (так ал-Хорезмі називав алгебру), яка містить прості й складні питання арифметики, бо це необхідне людям при поділі спадщин, складанні заповітів, поділі майна і в судових справах, у торгівлі й усіляких угодах, а також, коли міряють землю, прокладають канали, в геометрії й інших подібних справах.

(ал-Хорезмі)

Ключові слова: .