«Стіл різних предметів» (гра)

На накритому білим папером столі покладено різні предмети. Тут лежать книга, в якій сторінку закладено кольоровою стрічкою, і картка з написом: «Цю книгу одержить той, хто точно визначить на око число всіх її сторінок і номер сторінки, на якій лежить закладка».

Від'ємні числа

Крім книги, на столі лежать два-три пакуночки різної величини і ваги. В пакунок з метою збільшення ваги треба покласти, крім призу, ще дещо. Призом можуть бути три-чотири цукерки. Біля пакунків — картка з написом: «Хто найточніше визначить на око вагу і розміри цих пакунків, той одержить призи, які містяться усередині пакунків».

На столі можна ще поставити у рамці портрет одного з відомих математиків. Біля рамки покласти картку, на якій написати: «Цей портрет одержить той, хто найбільш точно визначить розміри рамки».

Заздалегідь заготовляють чисті аркуші паперу та олівці, які кладуть на столі поряд з предметами. Учні на цих аркушах пишуть відповіді і свої прізвища і опускають їх у вазу або в урну, на якій написано: «Для відповідей».

Біля стола повинен стояти черговий, який не дозволяє брати в руки книгу і рамку. Учні можуть брати тільки пакунки для того, щоб визначити їх вагу.

Гра триває 25—30 хв. Після цього всі учні виходять з кімнати або сідають на свої місця, а черговий разом з вчителем розкривають урну і визначають прізвища переможців.

Джерело: Бібліотека вчителя початкових класів. Є. П. Морокішко, В. І. Чепелев. Київ, 1966.

Ключові слова: .