Через 5–10 років сонячні батареї та електромобілі можуть стати буденністю

Електромобіль

Європейці суттєво змінюють підходи до електроенергії. До 2025 року будь-хто зможе виробляти і зберігати енергію. Такий прогноз експертів провідного інвестиційного закладу планети UBS, активи якого перевищують 1,5 трлн. доларів.

Електроенергія продовжує «зеленіти», тобто, все більше вироблятися з відновлювальних джерел. Ця енергія в недалекому майбутньому стане дешевшою, ніж традиційна. Три фактори сприяють цьому — доступні електромобілі, прогрес в області сонячної енергетики і суттєве зниження вартості панелей.

Сонячна енергетика стала досить конкурентноздатною. Найбільшим її недоліком було непостійне енергоспоживання. Але тут в гру скоро вступлять електромобілі і акумуляторні батареї високої ємкості.

До 2020 року масовий електромобіль майже зрівняється по ціні з авто, де є традиційний двигун внутрішнього згорання. Але він буде щороку економити на паливі до 2 тисяч євро, тобто стане більш окупним.

Синергія масового випуску електромобілів і акумуляторів приведе до того, що біля 2020 року в європейській енергосистемі виникне перелом. Очікується суттєвий ріст на стаціонарні акумулятори, котрі будуть використовуватися в приватних будинках. Накопичення енергії для домогосподарств стане фінансово привабливим в комбінації з системою сонячного електропостачання і електромобілем.

З 2020 року для середнього споживача в Німеччині, Італії та в більшій частині Європи, придбання домашньої сонячної електростанції з 20-ти літнім життєвим циклом разом з невеликою батареєю і електромобілем окупиться за 6-8 років. Іншими словами, купивши систему в 2020 році, середній європеєць 12 років буде отримувати безкоштовну електроенергію.

Для домогосподарства система буде працювати наступним чином: електромобіль заряджається вночі, сонячні панелі забезпечують електроенергією вдень, а надлишок буде накопичуватися в батареї, котра може розряджатися ввечері, щоб забезпечити будинок.

Джерело

Ключові слова: , , .