Вільям Джеймс Сідіс: історія найрозумнішої людини в світі

Вільям Джеймс Сідіс

Батьки хотіли зробити Вільяма Джеймса Сідіса (англ. William James Sidis) генієм, використовуючи власні методи освіти, за які їх критикували. У віці 18 місяців він читав газету «Нью-Йорк Таймс». У 6 років Вільям свідомо став атеїстом. До свого восьмиліття він написав чотири книги. Його IQ оцінювався в районі від 250 до 300 (найвищий зафіксований IQ в історії).

У віці 11 років він поступив до Гарварду. Області знань, за якими залишилися роботи Сідіса, включають американську історію, космологію і психологію. Сідіс був збирачем залізничних квитків і був занурений у вивчення транспортних систем. Під псевдонімом «Франк Фалупа» він написав трактат про залізничні квитки, в якому ідентифікував способи збільшення пропускної спроможності транспортної мережі, які тільки зараз починають знаходити визнання. У 1930 році він отримав патент на беззмінний нескінченний календар, який враховував високосні роки.

Вільям Джеймс Сідіс знав близько 40 мов (за іншими даними — 200) і вільно перекладав з однієї на іншу. Також він створив штучну мову, яку назвав Vendergood в своїй другій книзі «Book of Vendergood». Цю книгу Сідіс написав у віці восьми років. Мова в більшій частині заснована на латинській та грецькій, також вона ґрунтувалася на німецькій, французькій та інших романських мовах.

Сідіс був соціально пасивним. Ще в юному віці він вирішив відмовитися від сексу і присвятити життя інтелектуальному розвитку. Його інтереси виявлялися в досить екзотичних формах. Він написав дослідження з альтернативної історії США. Ставши дорослим він працював простим бухгалтером, носив традиційний сільський одяг і звільнявся з роботи, як тільки виявлялася його геніальність. Прагнучи жити непомітно, він ховався від журналістів.

Сідіс помер від внутрішньо-мозкового крововиливу в 1944 році, у віці 46 років в Бостоні.

Вільям Джеймс Сідіс оцінюється деякими біографами як найобдарованіша людина на Землі. Ось деякі моменти його біографії, що породили цю думку:

Вільям навчився писати до кінця першого року життя. На четвертому році життя він прочитав Гомера в оригіналі. У шість років вивчив аристотелівську логіку. Між 4 і 8 роками написав 4 книги, включаючи одну монографію з анатомії. У сім років здав іспит Гарвардської медичної школи з анатомії. До 8 років Вільям знав 8 мов — англійську, латинь, грецьку, російську, іврит, французьку, німецьку та ще одну, яку він винайшов сам. У зрілому житті Вільям вільно володів 40 мовами (за твердженнями деяких авторів, це число досягало 200). В 11 років Сідіс вступив до Гарвардського університету і незабаром вже читав лекції в математичному клубі Гарварду. Він закінчив Гарвард з відзнакою в 16 років.

Ключові слова: , , , .