Деякі з висловлювань про Леонарда Ейлера

Ейлер Л. (1707—1783)

Вивчення творів Ейлера буде найкращою школою в різних галузях математики, і ніщо інше не може замінити його.

(Карл Гаусс, німецький математик)

...Ейлер повів за собою наступні покоління і навчив їх думати і писати так, як думав і писав він сам. Читання його праць — найлегша і найкорисніша справа. Він поєднав у своїй особі славу великого перетворювача із славою дуже зрозумілого і дуже витонченого письменника.

Ейлер створив сучасний аналіз, один збагатив його більше, ніж усі його послідовники разом узяті, і зробив його наймогутнішим знаряддям людського розуму. Він один зумів охопити аналіз у всій його повноті і знайшов йому найчисленніші і найрізноманітніші застосування.

(Михайло Остроградський, український математик)

Читайте, читайте, читайте Ейлера! Він усім нам учитель!

(П’єр Лаплас, французький математик і астроном)

Діяльність Ейлера багатогранна і різностороння. Він займався майже всім, що цікавило тоді математиків.

(Сергій Вавилов, російський фізик)

...для Ейлера аніскільки не були обтяжливими обчислення, і ніякі формули, які б вони не були неосяжні, ніколи не утруднювали його: такою була прозірливість Ейлера, що найбільш громіздка формула гнулась в його сильних руках, як м'який віск, і слухняно давала під його зусиллями все, що вгадувала в ній його проникливість. Можна без перебільшення сказати, що в очах Ейлера математичні формули жили своїм власним життям і розповідали найглибші речі про явища природи і що йому досить було лише доторкнутись до формул, щоб вони з німих перетворились на такі, що говорять і дають відповіді, сповнені глибокого змісту.

(Микола Лузін, російський математик)

Кому не відоме ім'я Ейлера? Хто ще на шкільній лаві не звик дивитись на ім'я Ейлера в сузір'ї імен Гюйгенса, Ферма, Лейбніца, Ньютона, Бернуллі, д'Аламбера? Але мало хто з учених знає, яка значна була стихійна творча сила цієї людини, що зближувала його з такими людьми XVI ст., якими були Леонардо да Вінчі і Мікеланджело. І мало хто навіть з математиків знає, наскільки міцними зв'язками з'єднані вони і зараз з працями Ейлера і з якою силою тяжіє над ними навіть тепер думка Ейлера.

(Микола Лузін, російський математик)

Ейлер належить до числа геніїв, чия творчість стала надбанням всього людства.

(Михайло Лаврентьєв, російський математик)

Ейлер був насамперед математиком, який сприймав і розвивав математику як єдине ціле, але він знав, що ґрунтом, на якому розквітає математика, є практична діяльність.

(Михайло Лаврентьєв, російський математик)

...ми шануємо в Ейлері великого вченого, який дав могутній поштовх розвитку математики, як найважливішого засобу дослідження природознавства і техніки і підкорення природи людиною.

(Михайло Лаврентьєв, російський математик)

Із самого початку, який можна зв'язати з появою (опублікуванням) близько 100 років тому праці Леонарда Ейлера з математичної теорії кровообігу, математична біологія розвивалася майже виключно завдяки розробці фізико-математичних і суто формальних математичних моделей різних біологічних явищ.

(Н. Крашевський, американський учений)

Ейлер обчислював без усякого видимого зусилля, як люди дихають, як орли тримаються в повітрі.

(Домінік Араго, французький астроном і фізик)

Ейлер вніс значний внесок буквально в усі області математики. Деякі з його найпростіших відкриттів такі, що можна уявити собі дух Евкліда, запитавши: «Чому за життя на Землі я не додумався до цього?».

(Гарольд Кокстер, англійський математик)

...створивши нові методи, показавши їх застосування до розв'язання нових питань, Ейлер, так би мовити, проклав нові шляхи для швидкого руху науки вперед. За ним ідуть такі великі математики, як Лагранж, Лаплас, Лежандр, Гаусс, Коші, Пуассон, Якобі, Абель і багато інших, а якою мірою вони високо ставили Ейлера, можна судити із слів Лапласа: «Читайте Ейлера, читайте, — він учитель усіх нас».

(Олексій Крилов, російський математик)

Ейлерова слава й популярність є наслідок не тільки незрівнянної сили його генія. До них спричинилась надзвичайна ширина його засягу в науці; важко вказати таку ділянку математичних наук, де б він не утворив нової галузі або могутньо не посунув наперед її розвиток. Цей, за висловом д'Аламбера, «диявол у людській подобі», натворив за своє життя (при тім довгі роки у сліпому стані) більше, аніж за цей час середня людина могла б просто списати.

(Михайло Кравчук, український математик)

Матеріали до друку підготували

  • Серветник Василь Григорович — керівник районного методичного об'єднання вчителів математики, вчитель математики середньої загальноосвітньої школи І-III ступенів № 1 смт. Мурованих Курилівців, спеціаліст вищої категорії, учитель-методист.
  • Цимбалішина Надія Іванівна — методист відділу освіти Мурованокуриловецької райдержадміністрації

Ключові слова: .