Студенти Гарварду неправильно розв’язують задачу для 4 класу

Герб Гарвардського університету

Більша частина студентів найпрестижнішого університету світу потрапляють в інтуїтивну пастку й усно відповідають неправильно на питання, яке школярі розписують у найпростіше рівняння в 4 класі. Про це пише у своїй книзі “Думати повільно й швидко” лауреат Нобелівської премії з економіки, професор психології Даніель Канеман.

Питання може формулюватися по-різному, але суть проста: “Бита й м’яч разом коштують 1,1 долара. Біта дорожча м’яча на 1 долар. Скільки коштує м’яч?

Студентам би варто було здогадатись, що простим питанням їх хочуть заплутати, але більшість, не замислюючись, відповідають: 10 центів. Однак правильна відповідь: 5 центів.

Гарвардський університет

Канеман пояснює, чому більшість помиляється: “Цифра просто виникає у вашій свідомості. Ця цифра, звичайно ж 10 центів. Відмінність цієї простої задачки в тому, що вона провокує на інтуїтивну відповідь, яка є невірною. Так, якщо м’яч коштує 10 центів, тоді загальна сума вийде 1,2 долара (10 центів за м’яч і 1,1 долара за биту), а не 1,1 долара. Правильна відповідь: 5 центів.

Варто зазначити, що “інтуїтивна відповідь” спала на думку й тим, хто в результаті відповів правильно – вони просто змогли не піддатися першому імпульсу.

Багато тисяч студентів відповідали на це запитання про м’яч і биту, й результати виявилися вражаючими. Більше половини студентів Гарварду, Массачусетського технологічного інституту і Принстонського університету дали неправильну інтуїтивну відповідь.

За матеріалами prostoman.com.ua

Ключові слова: , , .